De Nederlandse koppigheid en de Duitse gehoorzaamheid

Vandaag ben ik een rondje gaan hardlopen en kwam ik op een plek waar een fietspad afgesloten was. De koppige Nederlanders hebben echter al direct een nieuwe weg gevonden om dit obstakel te overwinnen. Bij een Duitse ‘Baustelle’ zie je dit niet, Duitsers zijn gehoorzaam en zullen de afzetting respecteren. Nederland en Duitsland, 2 buurlanden met op het eerste gezicht vergelijkbare samenlevingen, maar met subtiele culturele verschillen die invloed hebben op het dagelijks leven en ook terug te zien zijn in het zakendoen.

Nederlanders koppigheid
De Nederlander heeft vaak een informele en pragmatische houding ten opzichte van regels. Regels worden wel gevolgd, maar wel als deze als nuttig worden ervaren. Een stuk afgezet fietspad, waar je prima nog kunt fietsen (of hardlopen) hoort hier dus niet bij. Er wordt nagedacht over ‘het waarom’ van een regel en waar deze voor dient. Ook in de werkcultuur zie ik dat Nederlanders meedenken over ‘het waarom’. Ze voeren niet zomaar taken uit zonder te begrijpen hoe dit het grotere doel dient. Erg behulpzaam, want zo zorgt iedere werknemer zelf dat hij/zij op de juiste manier bijdraagt aan de doelen van de organisatie. De keerzijde van dit effect is wel dat het oernederlandse ”draagvlak creëren” hier ook begint. De koppige werknemers hebben allemaal een mening en deze eigenwijsheid zorgt ook voor onrust. Toch is in de Nederlandse cultuur overleg en consensus, individuele vrijheid en het vinden van praktische oplossingen niet weg te denken. Juist daarom zijn Nederlanders zo innovatief, flexibel en meesters in het vinden van een oplossing. Dit is de reden dat Nederlanders zo toonaangevend zijn in vele markten, al nemen zij wel de nodige risico’s.

Duitse gehoorzaamheid
De Duitser daarentegen hecht waarde aan punctualiteit (Die Deutsche Pünktlichkeit), precisie en nauwkeurigheid. Het is erg gebruikelijk om je strikt aan de regels te houden en het niet naleven hiervan wordt als onbeleefd en onverantwoordelijk beschouwd. Deze gehoorzaamheid is terug te zien in de werkcontext. Werknemers vragen niet naar het waarom van een regel, maar respecteren deze. Zo zullen werknemers uitvoeren wat er wordt gevraagd en op de manier waarop je dit vraagt. Of dit nu het doel dient of niet. Ze hebben vertrouwen in het management en gaan ervan uit zij weten wat er moet gebeuren om de organisatie in de juiste richting te bewegen. Hierdoor blijft de Duitsers eerder in een vastgesteld kader nadenken. Hierbij doel ik niet alleen op de geldende regels, maar ook op de huidige werkwijze, processen, uitvoering van plannen. De Duitse werknemers zijn hiermee erg betrouwbaar en zorgen voor een zekerheid en stabiliteit. Ook zullen geen (onnodige) risico’s worden genomen. Niet voor niets staan de Duitsers al jarenlang bekend (”made in Germany”) voor hun degelijkheid, kwaliteit en technische perfectie.


In dit artikel generaliseer ik natuurlijk. Natuurlijk zijn er gehoorzame Nederlanders die wel omdraaien bij een wegafsluiting en ook koppige Duitsers die vrijer met de regels omgaan. Elk individu is anders. Ook wil ik benoemen dat in het thema cultuur het ene nooit beter is dan het andere. Het is simpelweg ‘anders’ en door deze verschillen te (h)erkennen kan men elkaar beter begrijpen en aansluiting vinden.

Ik help Nederlandse bedrijven die de Duitse markt op gaan onder andere met het leren begrijpen van de verschillen in Nederlandse en Duitse werkcultuur. Hierdoor worden onnodige fouten voorkomen en zal een start in een nieuwe markt sneller, effectiever en succesvoller zijn.

Laat in de opmerkingen vooral weten wat jouw ervaringen en/of gedachtes zijn over de verschillen tussen Duitsers en Nederlanders!

Foto boven: de afzetting van het fietspad en ”de nieuwe weg” langs het hek die is ontstaan door talloze koppige Nederlanders die het nut van de regel niet inzagen.

Tags :
Categories :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct naar

Copyright © 2023. All rights reserved.